14-05-2015, 22:41
Świetna robota Czekam z niecierpliwością na dalsze części.
<takimi nawiasami oznaczam wypowiedzi Marco>
Neurony, które wyszły z siebie. Neurobiologiczne podstawy zjawiska tulpy
|
||
| ||
14-05-2015, 22:41
Świetna robota Czekam z niecierpliwością na dalsze części.
<takimi nawiasami oznaczam wypowiedzi Marco>
09-07-2015, 20:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2016, 15:40 przez Ro Tembrin.)
Dzięki, Solange.
Aktualizacje: [17.05] - zakończony fragment 'Egoistyczne i dzikie neurony' (str. 1), - słowo 'agent' i 'agencja' zastąpione 'interesantem' i 'grupą interesu'. W języku polskim te słowa bliższe są znaczeniu, o jakie chodzi w tekście. [20.05] - zakończony fragment 'Interesanci w pełnej krasie' (str. 3). [30.05] - zakończony króciutki fragment 'Poziom 2: moduły' (str. 5). [09.07] - zakończony fragment 'Poziom 3: interesanci pod-osobowi' (str. 5). Tak, tak, tutaj już wchodzimy w tematykę 'wewnętrznych demonów'. :>
22-07-2015, 09:55
Czekam na dalsze tłumaczenie. Brawa dla Ro!
"Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie"
(To są Unisiaste wyrażenia) [A to wypowiedzi Kayli] Df = Tulpa, Dm = Tulpamancer
10-01-2016, 22:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-01-2016, 22:46 przez Ro Tembrin.)
Cieszę się, Byunggie, i dzięki, Szariel.
[09.01] - zakończony krótki fragment "Poziom 4: jaźń" (str. 7), - słowo "osoba", jako tłumaczenie "the self", zastąpione słowem "jaźń". [10.01] - zakończony fragment "Wady wrodzone jaźni" (str. 8). Tutaj znajduje się wyjaśnienie w jaki sposób - biologicznie - jesteśmy w stanie wyhodować dodatkowe osobowości. - zakończony fragment "Umysł i jego mieszkańcy" (str. 10). Wielokrotnie napotykałem się na pytanie czym się różni schizofrenia od osobowości mnogiej, a te od tulpomancji, etc.; tutaj Simler dość jasno opisuje różne odmiany dodatkowych "osobowości" i rozróżnia przyczyny, dla których one powstają. - zakończony fragment "Hodowla interesantów" (str. 11). Esencja informacji o tulpach w tym artykule: Simler cytuje tulpa.info i komentuje naszą społeczność. - zakończony fragment "Potraktujmy demony poważnie" (str. 13). - dodane trzy przypisy tłumacza; jeden z nich to sprostowanie mitu "100 godzin". TŁUMACZENIE ZAKOŃCZONE. Link: https://docs.google.com/document/d/1GDiq...sp=sharing Sugestie w pliku pozostawiam otwarte, ten tekst zawsze może być lepszy. I, oczywiście, zachęcam do dzielenia się przemyśleniami na temat treści artykułu w tym temacie.
11-01-2016, 00:27
Miło to przeczytać przeczytać po polsku. Dobra robota. Osobiście bym umieścił linka na stronie głównej w zakładce artykuły, bo to bardzo wartościowy materiał, nie wiem jeszcze co na to reszta administracji, ale jakby co, nie miałbyś nic przeciwko?
11-01-2016, 00:30
Pewnie, że nie. Dobrze mi z tym, że okazałem się użyteczny.
24-02-2016, 11:48
Dobra robota
Tak, jak ustalaliście z Eisem, pozwoliłam sobie umieścić artykuł również na Myśloformie - a także nieco go zredagować, głównie pod kątem formatowania. [link]
24-02-2016, 15:21
Ok.
Przy okazji: można spokojnie zastąpić słowo 'tulpa', w 'neurobiologiczne podstawy zjawiska tulpy', słowem 'myśloforma'. W końcu, tekst nie dotyczy tylko skomplikowanych myśloform-osób/osobopodobnych (tulp), ale generalnie różnych rodzajów głosów w głowie. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że każda myśloforma to mniej, lub bardziej, złożony i niezależny interesant. | ||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|